top of page

“Dünya Kadastro Zirvesi” ilk kez İstanbul’da Gerçekleştirildi...

“Dünya Kadastro Zirve, Kongre ve Sergi” etkinliği 20-24 Nisan 2015 tarihleri arasında, büyük bir katılımla, İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Dünyada ilk kez “Kadastro” başlığı altında, 92 ülkeden, 3327 kişinin kayıtlı katılımıyla gerçekleşen bu etkinlikte bir ilk yaşanarak, etkinlik tarihinden iki hafta önce, kapasite aşımından dolayı kayıtlar kapatılmak zorunda kalınmıştır. Kadastro sektörünün önde gelen tüm dinamikleri etkinliğe büyük bir ilgi göstermiştir. Başta bu sektörün uzman ve akademisyenleri, özel ve kamu sektör temsilcileri, ülkelerin bakan, bakan yardımcısı, müsteşar, genel müdür ve müdürleri, kadastro çalışanları ve diğer yöneticileri, öğrenciler, sivil toplum temsilcileri, FIG, UNECE ve Dünya Bankası bir araya gelmişlerdir.

Dört gün boyunca süren etkinlik kapsamında; 30 farklı teknik oturumda yaklaşık 150 bilimsel tebliğ sunumu olmuştur. Özellikle 3 ana özel oturumda, alanında “gerçek ustalar” diye adlandırılan değerli bilim insanları ve uzmanlar kadastronun geleceğine ışık tutmuşlardır.. Bilimsel oturumlarda kadastronun tüm yönleri teorik ve idari uygulamalar ile ele alınarak, özellikle ülkelerin farklı sistemleri ve teknik çalışmaları izleyenlerle paylaşıldı. Teknik sunumlar ile kadastronun geçmişi, bugünü ve geleceği tüm boyutları ile tartışılmış oldu.

Etkinliğin en önemli kısımlarından biri de hiç kuşkusuz 4.günde gerçekleşen özel “zirve” oturumu olmuştur. Zirve kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın İdris Güllüce başkanlığında, 20’ye yakın ülkenin bakan ve 60 civarındaki ülkenin de genel müdür düzeyindeki delegasyon katılımlı özel bir “Yuvarlak Masa Toplantısı” gerçekleşti. Ülkeler kadastro konusundaki görüşlerini beyan ederek, 22 maddelik “İstanbul Kadastro Deklarasyonu” yayınlandı. Zirveye katılan ülkelerin önemli bir çoğunluğu deklarasyona anında imza koydular. Böylece, dünya ülkelerinin böylesi geniş katılımıyla “Dünyamızın Kadastrosunu Yapalım” temasıyla kadastro özelinde ilk kez küresel bir çağrı yapılarak, “Kadastro” nun evrenselliği tescil edilmiş oldu.

Tüm bu yoğun teknik programlar yanında, çeşitli sosyal etkinlikler ile de misafirler İstanbul’un tadını çıkarmışlardır. İstanbul’un tarihi mekanları ziyaret edildi ve Boğaziçi turu ile de İstanbul’un güzellikleri seyredildi. Etkinlik boyunca gerek Kongre Merkezinde, gerekse İstanbul’da unutulamayacak en tatlı hatıralar hep birlikte yaşanarak, bir büyük etkinlik başarı ile sona ermiştir.

Yeni etkinliklerde buluşmak üzere, güzel ülkemize gelerek bizleri onurlandıran, tüm katılımcılara ve tüm dünyaya kucak dolusu sevgi ve selamlarımızla en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

“Kadastro” nun tüm dünyada barış, sevgi ve hoşgörünün artmasına yardımcı olması vesile ile...

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Tahsin YOMRALIOGLU

Chairman of the WCS-CE




24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page